maandag 24 september 2018

De herfst heeft zijn intrede gedaan.


When planning for a year - plant corn
When planning for a decade - plant a tree 
When planning for life - train and educate people.
China.

Bovenstaande foto's (onderste foto is van een facebookvriend) zijn een hot item deze nazomer. Er zijn volop nederlandse appels en peren, maar we halen ze als het aan de winkeliers ligt, liever ver weg. Niet alleen zijn ze duurder, ze zijn ook onder dubieuze omstandigheden verpakt. Om maar niet te spreken over de CO2 uitstoot die het vervoer met zich meebrengt.
Gelukkig zie je overal langs de weg bordjes en stalletjes en kan je fruit en groenten lokaal kopen, rechtstreeks van de teler.

In de bakken die je op de foto ziet, heb ik zelf nog ooit appels en peren mogen plukken. Jammer genoeg zijn wij hollandse krachten tegenwoordig te duur t.o.v. onze oost-europeesche medelanders.

Op mijn moestuin heeft de buurvrouw een appel- en een perenboom staan. Helaas komt zij echter nooit op de tuin en wordt deze onderhouden door een medetuinder. Op deze tuin mocht ik wat peren plukken wat ik graag deed. Heerlijke, kleine peren waarvan niemand weet welke soort het is.
 

 
 
 
 
In mijn eigen tuin was alles flink aan het groeien geslagen door alle regen die er is gevallen in de afgelopen weken. Doordat ik veel heb overgewerkt, kwam het er niet van om vaak genoeg naar de tuin te kunnen gaan. Toen ik er dan vorige week eindelijk echt tijd aan kon spenderen, was er werk genoeg. Het tuinpad was nagenoeg dicht gegroeid door de bloemen die her en der in mijn moestuin staan.




Ook tussen de groenten bloeit het volop.



Nog beter groeit het onkruid.....







Ik heb zoveel mogelijk geoogst: aardappelen, andijvie, wortelen, spitskool, druiven, rode biet, tomaten, rode kool, koolrabi.




Intussen zitten er nog steeds late aardappelen in de grond. Die moeten er nog uit, liefst deze week nog ivm een operatie aan mijn voet aanstaande maandag waardoor ik een paar weken niet of nauwelijks zal kunnen lopen. Volgens mijn weerapp is het woensdag droog en helder weer, dus dan hoop ik zoveel mogelijk aardappelen te kunnen rooien.






Daarna zal mijn tuin zo goed als leeg zijn. Er staan dan nog wat spruiten, boerenkool, snijbiet en andijvie.
Waar ik de vroege, middellate en late aardappelen had staan, heb ik reeds winterui en knoflook in de grond gezet.


















"Meneer de Burgemeester" ziet er op toe dat alles gaat groeien.












Vandaag ben ik thuis bezig geweest. Mijn "glazen huis" is leeg en kan weer bewoond worden door nieuwe bewoners.

Ik heb de tomatenplanten en de paprikaplant verwijderd na er eerst nog de laatste tomaten van te hebben geplukt. De rijpe gaan morgen mee naar mijn werk voor mijn collega's en de verpleeghuisbewoners, de onrijpe liggen op de kweektafel in het zonnetje na te rijpen.

Een oude picknicktafel heb ik in gebruik genomen als kweektafel in de kas. Ergens op een rekje in de achtertuin stonden nog rode koolplantjes en twee boerenkoolplantjes te verpieteren. Die heb ik nu verspeend in de hoop dat ze nog wat gaan doen in de kas. De andijvieplantjes die ik over had, heb ik ook in potjes gezet, evenals de laatste slaplantjes. Binnenkort mogen die in de kas in de volle grond.
Ondanks dat ik weet dat het eigenlijk al te laat is, heb ik winterbloemkool "Walcheren" gezaaid welke als weeuwenteelt in de kas komt. Wie niet zaait, zal zeker niet oogsten.....

In het park zie ik de eerste bladeren al weer vallen. Ik hoop dat ze nog even aan de bomen blijven tot ik weer goed uit de voeten kan want ook dit jaar wil ik weer een mulchlaag van bladeren in de moestuin aanbrengen. Vorig jaar had ik er voldoende voor een mooie laag welke in het voorjaar geheel was verdwenen. Deze laag bladeren zorgt er voor dat mijn bodemleven de grond lekker luchtig kan maken en humus achterlaat wat ik wel kan gebruiken in de dichtgeslagen kleigrond. Maar daarover volgende maand meer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten