Het is zaterdag 29 februari, schrikkeldag.
De schrikkeldagen hebben we te danken aan Julius Ceasar die de schrikkeldag invoerde.
De aarde heeft 365 dagen en ongeveer 6 uur nodig voor zijn baan rond de zon.
Door elke vier jaren een dag tussen te voegen, 29 februari, klopt het weer ongeveer. Dit gebeurt in de jaartallen die deelbaar zijn door 4. Doch eigenlijk houden we dan weer over, dit wordt weer gecompenseerd door op eeuwwisselingen deelbaar door 4 geen schrikkeldag toe te voegen.
2020 is deelbaar door 4 en heeft dus een schrikkeldag gekregen.
Afgelopen winter gaat nèt niet de boeken in als de warmste winter ooit. Met zijn gemiddelde van 6,4graden wordt het record uit de winter van 2006/2007 niet verbroken. Toen was de gemiddelde temperatuur 6,6graden.
Weerman Wouter van Bernebeek vind het opvallend dat dit het zoveelste jaar is met nauwelijks sneeuw. En morgen eindigt de metereologische winter. En met de komst van deze nieuwe maand, wordt ook rustiger weer verwacht.
Al kan maart nog aardig zijn staart roeren, dus we zijn er nog niet.
Na de storm Dennis, welke ook weer voor de nodige schade zorgde met zijn aanhoudende kracht, ben ik dinsdag de 18e naar de tuin gegaan. Het was eindelijk droog en de wind had nog maar een kracht van 4. Maar wat was het ijzig koud in die wind. Gelukkig had ik een kan hete koffie en mijn kacheltje want ik moest echt af en toe even opwarmen. Zeker nadat ik een poosje had staan "buurten" met buurman Toon. Door medische blabla was hij al een poosje niet op de tuin geweest, maar nu was deze krasse 75-jarige er gelukkig weer.
Op bovenstaande foto zie je mijn koude bak. Deze heb ik gemaakt van afvalhout. Het is het hout van de betimmering om scheepsvrachten. Hier van heb ik op mijn vorige tuin mijn huisje gemaakt en er bleef nog wat over. Met een oude douchedeur die ik vond bij het grofvuil, maakte ik mijn koude bak.
Ik heb ook nog een kleine bak, die is gemaakt van onbehandelde rabatdelen en het plexiglas raam met kozijn van een schuurtje of tuinhuisje. Ook dat vond ik bij het grofvuil toen ik onderweg was naar mijn werk. Beide bakken heb ik afgelopen jaar niet gebruikt. Maar nu heb ik ze wel weer gebruikt om te zaaien onder glas.
Gewapend met een bak met diverse zaden was ik dus naar de tuin gegaan.
In de koude bak heb ik tuinboon Aqua Dolce gezaaid in een verspringend rijtje. Zo kunnen de planten dichter op elkaar staan. Maar je kan om een bossiger plant te krijgen, ook twee of drie tuinbonen bij elkaar leggen.
Naast de tuinbonen zaaide ik spinazie Breedblad/scherprand. Ik had twee zaairichels gemaakt, maar zag op het zakje dat deze spinazie beter breedwerpig kan worden gezaaid; dat heb ik dus alsnog gedaan. En het mocht ook nog eens lekker dik gezaaid worden.
In de kleine bak zaaide ik de rode biet Egyptische Platronde.
Beide bakken heb ik eerst leeg gemaakt. Er stonden in de grote bak nog een aantal zakken met droge bladeren in. Deze bladeren verzamel ik elk jaar in het parkje vlakbij mijn huis en neem ik mee naar de tuin. Ik strooi de bladeren in het najaar over de grond, en bewaar een aantal zakken om regelmatig een laagje blad in mijn composttonnen of op mijn composthopen te doen voor het lasagne-effect wat zorgt voor een goede compostering.
De kleine bak moest ik eerst ontdoen van wat verdord onkruid.
In beide bakken heb ik voor het zaaien eerst de grond los gemaakt, vervolgens heb ik er een laagje champost in gedaan en dit gemengd met de losgemaakte grond. En in de grote bak lagen nog wat losse bladeren welke dus ook mee door de grond zijn gemengd.
Op het bed waar straks de wortelen en de uien moeten komen, lag nog een flinke bult champost. Die heb ik weggeschept naar het bed waar dit seizoen de kolen gaan komen. Eigenlijk was ik nog van plan om de uitjes uit te zetten, maar ik was zo in- en in koud geworden dat ik naar huis ben gegaan. De uitjes liggen zo lang in de emaille broodtrommel in mijn huisje. Veilig voor de muizen.
De ijssla die ik op 14 februari voorzaaide, komt al na een paar dagen boven de grond piepen.
Het is 23 februari: carnaval in het zuiden. Dus ook bij ons.
Met name in brabant werden ivm de storm vele optochten afgeblazen of verzet naar een andere datum.
Bij ons in Kerkdriel ging de optocht gewoon door, als werd dit pas op het laatste moment bekend gemaakt. Maar wat was het koud....... bbbrrr. Ik ben niet gaan kijken maar lekker binnen gebleven.
En zo zag ik dat de prei die ik in de woonkamer in de kweekbak had gezaaid, boven kwam. Dus was het tijd om de kap met de er in gemonteerde lamp op de bak te zetten. Tijdschakelaar weer opgezocht en ik heb er wat dat betreft geen omkijken meer naar.
Een dag later zag ik dat de ijssla in de vensterbank in de keuken, waar het venster is waar het meeste licht door komt, zich ging strekken. Dus dit bakje verhuisde ook naar een kweekbak met licht.
De andere sla die ik een week eerder had gezaaid, kiemde niet. Die werden dus opnieuw gezaaid.
Milan, Zwart-Duits, Lollo Bionda en Zomerdiamant.
Woensdag jl viel er wat sneeuw. In het zuiden, het zuidoosten en het oosten van NL werd code geel afgegeven. Maar volgens mij kwamen de meeste meldingen over ongelukken door de gladheid van buiten het gebied waar code geel gold. Met name in het westen, van ons uit gezien, richting Rotterdam en Groot-Ammers werden de meeste verkeersongelukken gemeld.
Bij mij lag er zo'n dun laagje, dat het amper te zien was. Een oud-collegaatje uit Oss plaatste op facebook een foto van de sneeuw zoals die bij haar was gevallen. Bij mij was het zelfs nog minder.....
Gisteren lag er weer wat ijs op de autoruiten. 'S Morgens rond kwart voor zes was het zelfs een flink laagje volgens mijn zoon.
Vandaag begon mooi: weinig wind, droog en een zonnetje.
Ik had me al voorgenomen om vandaag weer het een en ander te gaan voorzaaien. Dus mijn plank die dienst doet als oppottafel werd weer aan de schuur bevestigd. Aan de schuur heb ik twee stukken rails en ophangbeugels waar mijn oppotplank op kan rusten.
Zoals je op de foto ziet, heb ik aan het uitloopkraantje van mijn regenton een slang zitten waardoor het water niet alleen de blauwe wasmand vult, maar eerder ook al de linker ton vulde met regenwater.
De hele winter heb ik de regenton steeds weer laten leeglopen in de kas. Hier was de grond zo vreselijk droog, bijna stof. Maar de onderlaag was ook droog, hard en zonder pieren. Heel wat keren heb ik de inhoud van deze regenton die 100 liter water kan bevatten, laten leeglopen in de kas.
Nu is de grond mooi vochtig. In mijn vorige blog schreef ik al wat ik intussen in de kas heb gezaaid.
Helaas is er nog niets opgekomen in de volle grond van de kas. Maar de kolen die ik zaaide, kwamen wel op in hun trays. Enkel de rode kool niet. Die moet ik nog opnieuw zaaien.
Mijn bestelling van moestuinweetjes was ook binnen op het DHL-punt, dus die moest eerst opgehaald en bekeken worden.
Zoals altijd wordt het mooi verpakt en komt het veilig aan.
Het bubbeltjes-plastiek wordt bewaard voor bescherming van de plantjes. Een deel van het onbedrukte karton zit al in stukjes in de compostton die bij huis staat. Dit gaat er af en toe in ipv bladeren.
De Jostabes en de blauwe bosbes zitten nog in de verpakking. Ze staan in de kas te wachten tot ik naar de moestuin ga waar ze een plaatsje gaan krijgen. Ook de aardbeienmest gaat mee naar de tuin.
Het schepje is ter vervanging van mijn huidige schepje waarvan het handvat is dubbelgevouwen.
De broccoliplantjes mochten net als de al wat grotere bloemkoolplanten een plekje vinden in een potje.
Later krijgen ze een definitieve plaats in de moestuin.
Het zaad van de raapstelen zit deels in de volle grond in de kas. Het restant zaai ik later in mijn voortuin.
Hier heb ik mijn bladgewassen gepland voor dit jaar. Ik hoop dit jaar een ander huurhuis te vinden, en dan moet ik thuis geen gewassen in de grond hebben die er langdurig in blijven zoals bv boerenkool of spruiten.
Het zakje zaad van de siertabak Nicotiana Sylvestris Wit gaat voorlopig in mijn zadenbak. De siertabak is nu al wel te zaaien in een kweekbakje bij ca 20graden, maar kan ook vanaf begin april tot mei onder koud glas. In mei kunnen de zaailingen dan worden uitgeplant.
Ik ga de Nicotiana pas in april zaaien. Er zal dan vast nog wel een plaatsje zijn in de kas en anders op de vensterbank.
Intussen las ik in het boek ABC van de groentetuin, dat je erwten best een paar uur kan weken in water en de erwtjes die blijven drijven kunt wegdoen omdat die niet meer kiemen. Maar dat las ik pas toen ik even pauze nam met een kop koffie..... Och we zien wel, en anders zaai ik opnieuw.
Terwijl ik dit allemaal schrijf, zit ik met een bakje chips van kikkererwten. Ik had hier nog nooit van gehoord. Ik kreeg gisteren het zakje en wilde wel eens proeven. De smaak van rozemarijn overheerst een beetje, maar het smaakt eigenlijk best lekker. Ik vraag me af of je dit zelf ook kan maken, net zoals gewone aardappelchips.
Mijn kasje is niet zo groot, dus door het ruimtegebrek, stond de bak met grond buiten voor de ingang en moest de deur open blijven.
Morgen ga ik een nieuwe poging wagen of anders ergens volgende week.
Voor nu zitten de volgende zaden in potjes en of trays:
- peulen Oregon Sugar
- een ras met zeer malse peulen die circa 90cm hoog zullen groeien
- erwt Kelvedon Wonder
- Kelvedon Wonder is eigenlijk best gevoelig voor kou en nattigheid, maar ik probeerde het toch. De plantjes worden circa 60cm hoog
- Uien
- Rojo de Niort, een roodschillige witte ui
- De Barletta, een lente uitje
- door de grond waar ik de uien in heb gezaaid, een mix van potgrond en moestuinmix heb ik wat koffiedrats gedaan. Koffiedrats bevat kalium en uien hebben daar nu eenmaal behoefte aan.
- op bovenstaande foto de lange bloembak waar in de uien zijn gezaaid.
- Tuinboon Witkiem Major
- deze tuinboon is bruinkokend en ongeveer 10 dagen vroeger dan de gewone Witkiem. Om luisaantasting te voorkomen, wordt aangeraden flink wat dille tussen de regels te zaaien. Dit moet alsnog gebeuren.Maar behalve dat ik de tuinbonen eerder deze maand al in de koude bak zaaide, duurt het nog even voor dat deze die nu in potjes zijn gezaaid naar de moestuin gaan.
- andijvie Nr 5
- een breedbladige andijviesoort welke flinke kroppen vormt met een geel hart.
- prei
- Farinto
- De Carentan 2
- beide soorten had ik twee weken geleden reeds in mijn kweekbak in de huiskamer gezaaid.
Ook mijn oude rekje staat weer in de kas opgesteld. Ik heb er geen foto van gemaakt, maar de trays kunnen hier mooi worden opgezet. Het is eigenlijk een kweekkastje van een goedkope winkel. Ergens in de schuur heb ik het bijbehorende zeiltje nog liggen. Maar nu doet het dienst als extra rek in de koude kas.
Ondertussen kwam mijn zwager even langs. Hij bracht een paar dagen geleden een oranje-rood olievat mee van zijn werk. Deze ton heeft hij laten schoonmaken en een paar dagen geleden reeds bij mij neergezet.
Nu kwam hij om de bovenkant er af te slijpen en er gaten in te boren voor een kraantje en een overloopkraantje. Deze ton gaat volgende week mee naar de moestuin. Ik moet nog wel even verzinnen waar ik hem op ga zetten. Want zonder verhoging kan er geen gieter of emmer onder. Maar misschien kan hij aan smalle plastic pallets komen om er onder te zetten.
Je ziet de ton hier links op de foto. De deksel dient nu even als extra oppottafeltje 😃 op de waterton. Er kan maar liefst 200 liter water in worden opgevangen.
Op facebook kwam ik de afgelopen dagen een paar maal de vraag tegen welke moestuinboeken er worden gebruikt door de leden van de moestuinforums.
Ik plaatste onderstaande foto. Natuurlijk heb ik er meer, maar dit vind ik wel goede boeken voor de beginners onder de moestuinierders.
Momenteel gebruik ik zelf het sinds kort aangeschafte boek Zaai-agenda van Hans van Eekelen erg veel. Hier staat zo ongeveer elke dag een gewas in om te zaaien. Met vermelding welk ras en hoe. Want je kan echt niet elk gewas op elk gewenst tijdstip zaaien.
Voor komende week staat er dus oa andijvie nummer 5 op het programma en dit zaaide ik daarom vandaag alvast. En lukt het niet, och, dan zaai ik toch gewoon later nog een keer.
Helaas was het ook toen enkel voor de beroepstuinbouw bedoeld, hobbykassen en broeibakken waren er nog nauwelijks. Maar met de stormen van de afgelopen weken zou je willen dat je er alsnog terecht zou kunnen.
Maar informeer eens of bij je inboedelverzekering ook je kasje kan worden mee verzekerd voor storm en hagelschade. Bij mij is dit gelukkig wel het geval.
Iets anders wat ik tegenkwam op internet is de aardbeientoren in een wasmand.... Zodra ik bij een kringloop kom, zal ik eens uitkijken naar een dergelijke wasmand en ga ik het proberen om zo aardbeien te kweken bij huis.
Op de moestuin heb ik een aardbeien bed, in september aangelegd, een beetje aan de late kant, wat zich uit in erg kleine aardbeienplantjes.
Voor deze aardbeientoren ga ik op de groenmoesbeurs die 7 en 8 maart weer in de Tuinmarkthallen in Boekel plaats vindt, kijken voor aardbeienplantjes bij de stand van "Aardbeienplantje.nl". Ik denk dat ik dan doordragers kies omdat ik op de tuin juni-dragers heb en zo lekker lang aardbeien kan plukken.
Lijkt me leuk om ook eens te proberen.
Dit artikel heb ik in de verkoop 😂. Wat zal ik blij zijn als het een aantal dagen achtereen droog blijft.
Ik hoorde dat het grondwaterpeil weer in orde is na alle droogte van de laatste twee jaren. Maar op facebook zag ik vele foto's van moestuinen die eerder leken op rijstvelden of poedelbadjes. Ook de professionele fruitkwekers hier in de regio hebben last van het hoge water. Hun fruitbomen staan echt in het water.
Gelukkig heb ik daar voor alsnog geen last van, ondanks dat wij met onze volkstuinen zo dicht bij de maas en op de klei zitten. Ook thuis heb ik geen last van het water. Ik zit binnendijks, maar een beetje in het talud waardoor ik best hoog zit ten opzichte van het grondwater en het maaswater.
Gezien op internet: een leuke manier om vertikaal te tuinieren. Al zal je er wel met de gieter bij moeten blijven staan. Psssttt, de mijne is te koop... Maar is het is wel leuk om een saaie schutting wat levendiger te maken.
En even een grapje tussen door.
Wat heerlijk was het om vandaag weer even met moestuinzaken bezig te zijn. Wat hebben we dat de afgelopen maanden toch gemist. Soms maak ik een legpuzzel om de tijd te doden. Wat zou ik deze graag hebben gelegd: een echte moestuinpuzzel.
Ondertussen heb ik een hapje gegeten, een kliek andijviestamp met een stukje varkensvlees. Ook mijn hondje is weer uitgelaten. Door de week lopen mijn zoon en ik met onze honden elke avond na het eten, zo rond 19.00u, een rondje van ongeveer 40 minuten. Nu was ik net iets vroeger en in dat kwartier verschil bemerkte ik dat het al echt langer licht blijft 's avonds.
En was ik blij dat ik het laatste stuk van onze wandeling de koude wind in de rug had. Maar gelukkig is morgen de metereologische winter voorbij.....Volgens de voorspellingen gaat de wind ook afnemen en zal het een stuk aangenamer aanvoelen. De verlichting in mijn kweekbak is intussen ook weer aan gesprongen. In deze bak zit de sla die ik onlangs heb gezaaid. In de rechterbak komen mijn paprika- en tomatenplantjes.
Zo, deze schrikkeldag is intussen al weer bijna voorbij. Nu moeten we weer vier jaren wachten tot het zover is dat februari een extra dag krijgt. Maar met onze werkzaamheden in de moestuin hoeven we niet meer te wachten. We kunnen volop aan de bak.
De moestuin in maart
Rol je mouwen maar op, want in maart gaat het moestuinseizoen echt van start. We kunnen al wat gewassen zaaien en er valt zelfs al wat te oogsten!
Wat zijn de moestuinklusjes in maart?
- Maak het zaaibed gereed. Waar nodig hark je het nog een keer voor een fijne structuur.
- Zorg voor voldoende voeding in de bodem, maar gebruik geen zware bemesting; daar kunnen kiemplantjes niet tegen.
- Direct na het zaaien geef je water, maar wel met beleid. De zaadjes kunnen anders wegspoelen.
Wat kun je in maart in de moestuin zaaien?
In maart kun je de volgende gewassen al in de moestuin zaaien: spruitjes, raapstelen, radijs, rapen, snijbiet, spinazie, tuinkers, herfst- en winteruien, wortelen, kapucijners, doperwten, peultjes, postelein en prei.
Wat kun je in maart op de vensterbank voorzaaien?
- Ook in deze maand kun je op de vensterbank al voorzaaien: andijvie, aubergine, kervel, komkommer, broccoli, koolsoorten, paprika, pepers, peterselie, postelein en prei.
- Voor het vensterbanktuinieren kun je allerlei bakjes en potjes gebruiken. Erg handig zijn turfpotjes, die je straks met pot en al in de grond kunt zetten.
Gisteren fietste ik langs oude dijken, je kent ze wel.
BeantwoordenVerwijderenHierbij 2 foto's
https://wetransfer.com/downloads/c7f0deb7180011f9edac4d25717c63b120200319110034/bf72b8cdd880146a01620477624f003820200319110034/3cbad5