OKTOBER
Wijnmaand
Eikelmaand
Zaaimaand
Rozenkransmaand
Oktober: in de kalender van voor Julius Caesar de achtste maand. Sinds ongeveer 44 jaar voor Christus de tiende maand in de Juliaanse tijdsindeling.
Wijnmaand: Merkwaardig dat in landen als Nederland en België, waar de wijnbouw nauwelijks van enige betekenis is, voor oktober toch de benaming Wijnmaand wordt gebruikt. Het feit dat de Romeinen de maand oktober hebben gewijd aan hun god Bacchus, zal mogelijk een rol hebben gespeeld. Ver terug in onze vaderlandse geschiedenis wordt al gesproken van Windumememanaoth, maand van de wijnoogst. Duitsland en Oostenrijk spreken voor oktober als tweede benaming eveneens van Wijnmaand.
Eikelmaand: Vele herfstvruchten komen tot volle rijpheid. Eikels zijn in vroeger jaren veelvuldig geraapt en voor velerlei doeleinden gebruikt. In veel gevallen als bijvoer voor het vee - vooral varkens - maar eveneens als brandstof in de kachel van de armen.
Zaaimaand: September en oktober zijn de maanden dat de boer het winterkoren - het voortleven van straks - gaat zaaien op de leeggekomen akkers, of op de akkers die een tijd braak hebben gelegen. Sneeuw in de wintermaanden van straks is voor het dan al uitgeschoten zaaisel een door de boeren erg verlangde bescherming tegen vorst.
Rozenkransmaand: Het bidden van de rozenkrans is voor veel mensen, vooral voor de katholieken, al eeuwen en eeuwen een heel speciale wijze van bidden. Oktober is de maand, evenals mei, dat juist deze vorm van bidden heel speciaal in het middelpunt van de belangstelling staat. Zie ook nu nog de vele kerken en vooral de kapelletjes waar door eindeloos veel mensen die rozenkrans gebeden wordt.
Eeuwenlang is het ook al de gewoonte de rozenkrans te bidden voor het slapengaan. Het rozenkransgebed is vooral gewijd aan Maria, de moeder van alle mensen.
Met oktober zijn we stilaan op de grens van zomer en winter gekomen. Heerlijk warme dagen roepen nog even de herinnering op aan de voorbije zomer. Temperaturen van rond de twintig graden zijn in de wijnmaand geen uitzondering.
Anderzijds: dagen met regen en gure wind, de eerste nachtvorsten en een steeds vroeger invallende duisternis laten ons al duidelijk merken, dat we richting de winter gaan.
Op de akkers en velden wordt het steeds rustiger. De werkzaamheden van vooral de boeren verplaatsen zich naar binnenshuis.
OKTOBER
De avonden worden steeds kouder
en de dagen duren nu maar zo kort.
Wij, en het jaar, we worden ouder,
niemand weet hoe oud de aarde wordt.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten